El nostre calendari per al 2018 “Amb ulleres violetes”

Des de la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Quart de Poblet, que dirigix Cristina Mora, hem editat un calendari per a 2018 que visibiliza fins a nou formes de violència contra les dones.

El calendari reflectix mes a mes, comportaments, actituds i realitats que evidència el tracte vexatori, discriminatori i brutal, que patixen les dones.

Gener és el mes triat per a denunciar la violència simbòlica, aquella que es deriva dels missatges transmesos socialment, que reprodueixen la desigualtat i la subordinació de les dones: “Així no es comporten les xiquetes, eres una princesa, quan et cases?, se’t va a passar l’arròs, penses tenir fills?”.

La violència laboral, denunciada al febrer, se sustenta en fets com discriminar i obstaculitzar l’ascens o estabilitat en l’ocupació, exigint requisits vinculats a l’edat, estat civil, maternitat o aparença física, i en què una dona perceba un salari inferior al d’un home per realitzar la mateixa tasca o funció.

Març, juny, agost i octubre se centren en la violència psicològica, ja que aquesta té múltiples formes, algunes tan assimilades socialment que encara avui segueixen justificant-se. El primer missatge és directe: No és amor si et controla perquè creu que eres de la seua propietat o si t’aïlla perquè no vol compartir-te amb ningú. Frases com: Què faries tu sense mi? No vals per res! Vas provocant! Ací es fa el que jo diga! Vaja amistats que tens! A tí qui et va a voler! són violència, com també les humiliacions, amenaces, menyspreus, crits i insults, o l’obsessió per controlar el mòbil i les xarxes socials de la parella, exigint-li les contrasenyes com a mostra de confiança.

Existeix una violència mediàtica, tal com reflecteix abril, que té com a pilars la difusió d’imatges que discriminen i atempten contra la dignitat de les dones; la utilització del cos femení com a objecte sexual, i la transmissió de models de bellesa basats en la joventut, la primesa i/o la perfecció corporal.

Pel que fa a la violència obstétrica, el calendari denuncia al maig l’alteració del procés natural del part, l’abús de la medicalització i l’increment de cesàries.

Juliol es deté en la violència cultural, les actituds discriminatòries que es transmeten culturalment: submisses i femenines, mestresses de casa i cuidadores, sexe feble, responsables d’embarassos no desitjats o invisibles en el llenguatge.

La violència sexual (setembre) va des de tocaments no desitjats a l’explotació de la dona. El calendari també denúncia la violència física a través de novembre, el mes que coincidix amb la commemoració del dia 25, Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones, a través del mes de novembre es mostra que prop d’un miler de dones a Espanya han sigut assassinades per les seues parelles o exparelles des de 2003, sense comptar amb els xiquets i xiquetes també assassinades.

Finalment, queda la violència econòmica/patrimonial, tractada al desembre i que suposa disposar de les propietats o dels diners de la dona sense el seu consentiment o no aportar diners intencionadament per a atendre les pensions alimentoses i/o les necessitats bàsiques de la família.

Per a descarregar el calendari en PDF faça “click” amb el botó dret del ratolí en l’enllaç que es mostra a continuació i pressione a “Guardar enllaç com”:

CALENDARI 2018 AMB ULLERES VIOLETES

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *