V Taula redona “Dones i Discapacitat”

El dia 6 de març va tindre lloc la V taula redona “Dones i discapacitat” en el saló d’actes de l’Ajuntament de Quart de Poblet.

El grup de promotores i promotor d’igualtat nascut del taller que organitza la Casa de la Dona en col·laboració amb el Centre Ocupacional, ha elaborat una guia de prevenció de la violència cap a les dones en llenguatge de lectura fàcil

Carmen, Tere, Sheila, Shaila, María i Fernando, usuari i usuàries del centre Ocupacional per a Persones amb Diversitat Funcional Intel·lectual de l’Ajuntament de Quart de Poblet, van presentar en la V Mesa Redonda Dones i Discapacitat, un treball anomenat a convertir-se en referent per a molts altres municipis, institucions i entitats: la primera guia de prevenció de violència per a dones en llenguatge de lectura fàcil, elaborada per persones amb discapacitat intel·lectual baix el títol “Nosaltres per a nosaltres”.

L’activitat forma part dels actes commemoratius del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, coordinats per la Regidoria d’Igualtat, que dirigeix Cristina Mora.

Aquest treball és el resultat de dos anys de formació en el taller pioner sobre igualtat i violència de gènere desenvolupat per la Casa de la Dona amb usuaris i usuàries del Centre Ocupacional, que col·labora també en l’activitat. 27 persones (17 dones i 10 homes) ho han realitzat ja i, entre ells, les autores i l’autor de la guia van assumir la responsabilitat de convertir-se en promotores i promotor d’igualtat, encarregats de guiar als seus companys i companyes que inicien la formació i de detectar situacions de desigualtat que es donen en el seu entorn per a visibilitzar-les, traslladant-les a l’equip d’intervenció o les monitores del Centre Ocupacional, així com al personal de la Casa de la Dona, amb l’objectiu que es valoren i es busquen solucions. “Treballem apoderant a les dones per a millorar la seua vida. Ningú té dret a fer-te mal, digues no!”, van afirmar en l’acte.

En el desenvolupament de la seua tasca, van considerar que era necessari elaborar una guia de prevenció de la violència cap a les dones que puguen comprendre totes, siguen quals siguen les seues limitacions i nivell de comprensió, buscant la plena inclusió també en aquest aspecte, donat a més que el 80% de les dones amb discapacitat intel·lectual sofreixen violència de gènere, com van destacar en la seua intervenció. Es van posar a la feina comptant amb el suport de María José Rodrigo, psicòloga de la Casa de la Dona, i Marta Tarazona, educadora del Centre Ocupacional.

Així, es van assegurar d’emprar un llenguatge senzill, amb missatges directes, triant les paraules més fàcils d’entendre i, en cas de dubte, demanant assessorament a les companyes amb més dificultats de comprensió. Van triar, així mateix, els pictogrames més utilitzats i que millor funcionen.

Tant l’alcaldessa, Carmen Martínez, com la regidora d’Igualtat, Cristina Mora, van felicitar el grup pel seu treball i van destacar que “no pot quedar-se a Quart de Poblet, és molt important que aquesta guia es replique i avancem juntes i junts”.
La transcendència d’aquesta iniciativa la va destacar també Alberto Alemany, director de Qualitat i Transparència de la Fundació A La Par, que treballa pels drets i la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual en la nostra societat. Alberto és Llicenciat en Psicologia per la Universitat Pontifícia de Cometes i s’ha especialitzat en el camp de la intervenció, la recerca i la conscienciació entorn de l’abús i la discapacitat intel·lectual.

“Us felicite perquè heu fet una feinada i això canvia el món; esteu canviant el món perquè feu que les persones amb discapacitat tinguen més visibilitat”, va dir a les promotores i al promotor d’igualtat.

En la seua intervenció, va analitzar les causes per les quals les dones amb discapacitat intel·lectual són més vulnerables a la violència de gènere i a les agressions sexuals. Són molts els factors que va exposar però, en definitiva, la major part estan relacionades amb el context en el qual es desembolica aquest col·lectiu ciutadà més que amb la discapacitat en si. Per això, va incidir en l’important paper que han d’exercir les famílies, els professionals i les entitats per a revertir una realitat sagnant. “La major experta en la seua vida és la pròpia persona amb discapacitat”, va afirmar i, per tant, el respecte als seus drets integrals com a persona és la clau del canvi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *